top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

2023'te İzlenecek 11 Teknoloji Trendi




Aldatmaca ve spekülasyonla beslenen gürültülü bir medya ortamında, gerçek değerin nerede oluşturulduğunu bilmek zor olabilir. CB Insights'ın 2023'te Yakından İzlenecek 11 Teknoloji Trendi hakkındaki son raporundan alınan yukarıdaki infografik, bazı odak alanlarını daraltmaya yardımcı oluyor:

  1. Ölümsüzlük hizmeti

  2. Süper uygulamaların gizli istilası

  3. Fintech'in hızlı yenilenmesi

  4. Evdeki robotlar

  5. Sanal enerji santralleri

  6. Healthcare'in görünmezlik numarası

  7. Kokuların dijitalleşmesi

  8. Femtech menopoza giriyor

  9. Biyo-bazlı malzeme patlaması

  10. Hindistan'ın teknolojik yükselişi

  11. Rejeneratif tarım teknolojisi başlıyor

Raporda, listelenen trendlere ulaşmak için kazanç transkriptlerinden, medya sözlerinden, yatırım faaliyetlerinden, patentlerden ve daha fazlasından bilgi toplanıldı.


Aşağıda bu trendlerden üçünü biraz daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.


Sahneyi Hazırlayın: Süper Uygulamaların Çatışması

Çok çeşitli hizmetleri⁠ entegre eden hepsi bir arada akıllı telefon uygulaması olan süper uygulama⁠ kavramı, çok yeni bir kavram değil. Mesela, WeChat yıllardır birçok Çin vatandaşının sohbet etmesi, hizmet sipariş etmesi, fatura ödemesi ve daha fazlası için başvurulacak uygulama olmuştur.


Akla doğal olarak bir soru geliyor: Neden böyle bir uygulama Batı ülkelerinde henüz yok? Pekala, birkaç temel neden var:

  1. Hem tüketiciler hem de düzenleyiciler, çok fazla kişisel bilgi ve güce sahip sağlayıcılara karşı temkinli davranıyor. Çin'de, WeChat aslında devlet desteğine sahipti ve kamu hizmetlerini uygulamaya entegre etti. Ayrıca, kişisel mahremiyet beklentileri Çin'de Batı ülkelerinden tamamen farklıdır.

  2. Dijital ödemeleri hızla benimseyen Çin'in aksine, Kuzey Amerika ve Avrupa önceden var olan neredeyse her yerde bulunan finansal ağlara sahipti. Süper uygulamalar, Çin'de ve ötesinde banka hesabı olmayan milyonlarca tüketici için oyunun kurallarını değiştirdi.

Yine de durum hızla değişiyor ve 2023, süper uygulamanın çeşitli Büyük Teknoloji enkarnasyonlarının çarpışması için temellerin atıldığı yıl olabilir.


2022'nin sonlarında Microsoft'un temel olarak Bing'i kullanarak süper bir uygulama geliştirdiği söylendi ve ChatGPT'ye yapılan son yatırım bu yangını körüklüyor. Elon Musk bile Twitter'ı hemen hemen her şey için tek adres haline getirme hırsına işaret etti.


Çok sayıda hizmeti tek bir uygulamada bir araya getirmenin önünde hâlâ önemli engeller var, ancak bu, şirketlerin bunu yapacak kişi olmak için yarışmasını engellemiyor. Ganimetler kazanana gider.


Yaşamı Uzatma

Ölümsüzlük ve yaşı tersine çevirme, zamanın başlangıcından beri insanlığın sürekli uğraştığı kavramlar olmuştur. Bu nedenle, ekstra ömür ve yaşam kalitesi vaat eden teknolojinin hem bireyler hem de yatırımcılar için zorlayıcı olmaya devam etmesi mantıklıdır.


Bu alandaki oyuncular, yaşam süresinin uzatılmasına ve yaşlanmayı geciktirmeye, takviyelerden hücresel düzeyde düzeltmeye kadar bir dizi farklı açıdan yaklaşabilirler.


Bu alandaki iki yüksek profilli örnek , Alphabet'in bir yan kuruluşu olan Calico ve Jeff Bezos destekli Altos Labs'dir . Ölümlülük konusunda kesin görüşlere sahip olan Peter Thiel de dahil olmak üzere diğer milyarderler de yaşam süresinin uzatılmasına ilgi duyduklarını ifade ettiler .

İnsanların sonsuza kadar yaşamasını sağlayabiliyorsak, bunu yapmalıyız diye düşünüyorum. [...] Ölümle savaşmamanın insan doğasına aykırı olduğunu düşünüyorum.– PETER THİEL

2023'te, gen terapisi, genom analizi, rejeneratif tıp veya "hapta uzun ömür" konularına odaklanan girişimlerden daha fazla yatırım ve haber gelecek gibi gözüküyor.


Plastiğin Ötesinde: Biyo-Bazlı Malzeme Patlaması

Tüketim malları, üreticilerinin ürünlerini üretme yöntemlerini değiştirmeleri yönünde kamuoyu baskısı artıyor.


İyi haber şu ki, en büyük ambalajlı tüketim malları ve giysi üreticilerinin çoğunun, ürünlerinde daha fazla tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik kullanmak için bir tür planları var. Kötü haber şu ki, şirketlerin ürünlerini daha sürdürülebilir bir şekilde üretmeleri için yeterli malzemeyi tedarik etmeleri için küresel olarak yeterli miktarda plastik geri dönüştürülmüyor. Sonuç olarak, birçok şirket plastiği tamamen ortadan kaldırma seçeneğini araştırıyor.


Örneğin, deniz yosunundan elde edilen malzemeler şu anda aktif bir inovasyon alanıdır. Mantarlar ve algler de biyolojik olarak parçalanabilen ürünler oluşturmak için kullanılan doğadan yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Özellikle ilginç bir örnekte, MycoWorks adlı bir şirket yakın zamanda GM Ventures ile GM'nin araçlarında miselyum bazlı deri alternatiflerinin kullanımını keşfetmek için çalışmaya başladı .


Araştırmacılar ve şirketler bunun mümkün olmasının üstünü çizerken, tüketicilerin mağazalarda ortaya çıkan biyo-bazlı malzemelerin daha somut örneklerini görmesi muhtemeldir. Ne de olsa markalar, giderek daha fazla plastik içermeyen ürün serileri hakkında konuşmaya çok hevesli olacak.



Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page