ABD doları, on yıllardır küresel ticarete ve sermaye akışlarına hakim oldu ve olmaya da devam ediyor.
Bununla birlikte, birçok ülke ABD'ye olan bağımlılıklarını azaltmak için dolara alternatifler arıyor.
Bu grafik, baskın uluslararası rezerv para birimi olarak ABD dolarının yükselişini ve çeşitli ulusların ABD mali sistemine bağımlılıklarını azaltma ve doları ortadan kaldırma yönündeki son çabalarını listeliyor.
Dolar Hakimiyeti
Amerika Birleşik Devletleri, neredeyse bir gecede, I. Dünya Savaşı'ndan sonra önde gelen mali bir güç haline geldi. Ülke savaşa ancak 1917'de girdi ve Avrupalı muadillerinden çok daha güçlü çıktı.
Sonuç olarak, dolar uluslararası rezerv para birimi olarak İngiliz Sterlini'nin yerini almaya başladı ve ABD de savaş zamanı altın akışının önemli bir alıcısı haline geldi.
Daha sonra 1944'te 44 ülke Bretton Woods Anlaşmasını imzaladığında dolar daha büyük bir rol kazandı. ABD dolarına sabitlenmiş kolektif bir uluslararası döviz rejimi yarattı ve bu da altın fiyatına sabitlendi.
1960'ların sonlarında, Avrupa ve Japonya'nın ihracatı, ABD'nin ihracatıyla daha rekabetçi hale geldi. Dünya çapında büyük bir dolar arzı vardı ve bu da doları altınla desteklemeyi zorlaştırıyordu. Başkan Nixon, 1971'de ABD dolarının doğrudan altına dönüştürülebilirliğini durdurdu. Bu, hem altın standardını hem de basılabilecek para miktarındaki sınırı sona erdirdi.
Uluslararası rezerv para birimi olarak kalmasına rağmen, ABD doları o zamandan beri satın alma gücünü giderek daha fazla kaybetti.
Rusya ve Çin'in Dolardan Kurtulmaya Yönelik Adımları
Amerika'nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetinden ve ülkenin onu 'silahlaştırma' yeteneğinden endişe duyan diğer ülkeler, doların hegemonyasını azaltmak için alternatifleri deniyorlar.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygularken, Moskova ve Çin hükümeti, dolara bağımlılığı azaltmak ve finansal sistemleri arasında birlik kurmak için işbirliği yapıyor .
2022'deki işgalden bu yana ruble-yuan ticareti seksen kat arttı. Rus haber ajansı Vedmosti'ye göre Rusya ve İran, altınla desteklenen bir kripto para birimini başlatmak için birlikte çalışıyor.
Ayrıca, ülkeler rezervlerini dolardan uzaklaştırmak için harekete geçtikleri için, merkez bankaları (özellikle Rusya ve Çin) 1967'den beri en yüksek hızda altın satın aldı.
Diğer Ülkeler Dolara Bağımlılığı Nasıl Azaltıyor?
Dolarsızlaştırma, dünyanın diğer bölgelerinde artık ana bir tema haline geldi:
Son aylarda Brezilya ve Arjantin, Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisi için ortak bir para birimi oluşturulmasını tartıştılar.
Ocak ayında Singapur'da düzenlenen bir konferansta, çok sayıda eski Güneydoğu Asyalı yetkili, devam etmekte olan dolarsızlaştırma çabalarından bahsetti .
Reuters'e göre BAE ve Hindistan, dolardan uzaklaşarak petrol dışı emtia ticaretinde rupi kullanmak için görüşmelerde bulunuyor.
Suudi Arabistan, 48 yıl sonra ilk kez, petrol zengini ülkenin ABD dolarının yanı sıra para birimleriyle de ticarete açık olduğunu söyledi.
Bu hareketlere rağmen, çok az kişi doların küresel egemenlik statüsünün yakın zamanda sona ermesini bekliyor. Şu anda merkez bankaları döviz rezervlerinin yaklaşık %60'ını dolar cinsinden tutmaktadır.
Makalenin orijinal hali için tıklayın.
Comments