top of page
Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Yaşamak İçin En Ucuz ve En Pahalı Şehirler



Yaşanacak En Ucuz ve En Pahalı Şehirleri Görselleştirme

New York veya Singapur gibi ikonik bir şehirde yaşamanın birçok faydası vardır, ancak olanaklar ve ayrıcalığın yüksek bir maliyeti olabilir.


Şehirler, yüksek konut talebi, yüksek maaşlı iş ve endüstrilerin yoğunlaşması ve yüksek yaşam standardı gibi çeşitli faktörler nedeniyle “pahalı” hale gelir. Ek olarak, vergiler, ulaşım maliyetleri ve mal ve hizmetlerin mevcudiyeti gibi faktörler de küresel şehirlerde genel yaşam maliyetine katkıda bulunabilir.


Yukarıdaki infografik, yaşamak için dünyanın en pahalı ve en ucuz şehirlerini sıralamada kullanmak amacıyla EIU'dan alınan verileri kullanır. Geçtiğimiz yıl boyunca bu listeyi yapmak için EIU, 172 şehirde 200'den fazla ürün ve hizmet için 400'den fazla fiyatı inceledi ve fiyat dalgalanmalarını izlemek için çeşitli işletmeleri araştırdı.


Enflasyon + Güçlü Para Birimi = Pahalı Şehirler

Pek çok insanın başlarını sokacak bir ev, tabaklarına yemek koymak ve geçimlerini sağlamakta zorlandıkları bir şehirde yaşıyorsanız, pahalı bir şehirde yaşıyorsunuz demektir.


Ancak bu enflasyon, güçlü bir ulusal para birimi ile birleşirse, dünyanın en pahalı şehirlerinden birinde yaşayabilirsiniz.

Sıralama

Şehir

Ülke

İndex Puanı

Singapur

Singapur

100

New York

Amerika

100

Tel Aviv

İsrail

99

Hong Kong

Hong Kong

98

Los Angeles

Amerika

98

Zürih

İsviçre

94

Cenevre

İsviçre

91

San Francisco

Amerika

85

Paris

Fransa

84

Kopenhag

Danimarka

83

Singapur ve New York City, 2022'de dünyanın en pahalı şehirleri arasında birinci sırayı paylaşarak, İsrail'in Tel Aviv'ini 2021'de ki birinciliklerinden 2022'de ki üçüncü sıralarına geri gönderdi. Bu şehirlerin her ikisi de yüksek enflasyona ve güçlü bir para birimine sahip.


Dünyanın en pahalı emlak piyasalarından birine sahip olan Hong Kong bu listede dördüncü sırada yer alırken, onu 2021'de dokuzuncu sıradan yükselen Los Angeles izledi.


Yoksul Ekonomiler = Daha Ucuz Şehirler

Asya, dünyanın en ucuz şehirleri listesine hakim olmaya devam ediyor ve onu Kuzey Afrika ve Orta Doğu'nun bazı bölgeleri izliyor. Satın alınabilirlik, göründüğü kadarıyla kulağa iyi gelse de, sıralamanın en altında oturmak ille de gıpta ile bakılan bir konum değildir.


Bu ülkelerdeki bazı şehirlerde yaşamanın maliyeti düşük olsa da, bunun bedeli zayıf para birimi, zayıf ekonomi ve çoğu durumda siyasi ve ekonomik kargaşadır.

Sıralama

Şehir

Ülke

İndex Puanı

Kolombo

Sri Lanka

38

Bangalore

Hindistan

38

Cezayir

Cezayir

38

Chennai

Hindistan

37

Ahmedabad

Hindistan

35

Almatı

​​Kazakistan

34

Karaçi

​Pakistan

32

Taşkent

Özbekistan

31

Tunus

Tunus

30

Tahran

İran

23

Trablus

Libya

22

Şam

Suriye

11

Suriye'de on yıl süren çatışma, Suriye lirasını zayıflattı, sarmal bir enflasyona ve yakıt kıtlığına yol açtı ve ekonomisini daha da çökertti. Başkent Şam'ın dünyanın en ucuz şehri olma konumunu koruması şaşırtıcı değil.


Sırasıyla Libya ve İran'ın başkentleri olan Trablus ve Tahran, zayıflayan ekonomilerini yansıtan bu listeyi takip ediyor .


Bu arada, Asya'da yüksek gelir eşitsizliği ve düşük ücretlerin ortak paydasına sahip yedi şehir, dünyanın en ucuz şehirleri listesine hakim. Bunlar arasında üç Hint şehri, Özbekistan'da Taşkent, Kazakistan'da Almatı, Pakistan'ın en kalabalık şehri Karaçi ve Sri Lanka'nın başkenti Kolombo yer alıyor.


Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page