top of page
Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

2022 Yılının Ülkelere Göre Enerji Fiyatları



Bazı ülkeler için enerji fiyatları 2022'de tarihi seviyelere ulaştı.


Rusya'nın Ukrayna'yı işgali küresel enerji tedarik zincirlerini parçaladığından dolayı benzin, elektrik ve doğal gaz fiyatları fırladı. Hane halkları ve işletmeler, aşırı fiyat oynaklığının ortasında daha yüksek enerji faturalarıyla karşı karşıya. Savaşı çevreleyen belirsizlik büyük görünüyor ve kış döneminde ısıtma maliyetlerinin artması bekleniyor.


Enerji krizinin küresel sonuçları göz önüne alındığında, yukarıdaki infografik GlobalPetrolPrices.com'dan alınan verilerle birlikte ülkelere göre haneler için enerji fiyatlarını göstermektedir.


1. Küresel Enerji Fiyatları: Benzin


Bir galon gaza en çok hangi ülke ve bölgeler ödüyor?

​Sıra

Ülke

Galon başına ödenen miktar

1

Hong Kong

$11.1

2

Orta Afrika Cumhuriyeti

$8.6

3

İzlanda

$8.5

4

Norveç

$8.1

5

Barbados

$7.8

6

Danimarka

$7.7

7

Yunanistan

$7.6

8

Finlandiya

$7.6

9

Hollanda

$7.6

10

Belçika

$7.4

Hong Kong'daki haneler galon başına ortalama 11,10 dolar ile dünyanın en yüksek benzinini ödüyor - küresel ortalamanın iki katından fazla. Hem yüksek gaz vergileri hem de yüksek arazi maliyetleri, yüksek gaz fiyatlarının arkasındaki başlıca faktörlerdir.


Hong Kong gibi, Orta Afrika Cumhuriyeti de galonu 8,60 dolar gibi yüksek gaz maliyeti ile alıyor. Net bir benzin ithalatçısı olan ülke, Ukrayna'daki savaştan bu yana artan fiyat baskılarıyla karşı karşıya kaldı.


İzlanda, Norveç ve Danimarka'daki haneler, Avrupa'daki en yüksek benzin maliyetleriyle karşı karşıya. Genel olarak Avrupa, enerji krizinin etkisiyle Eylül ayında enflasyonun %10'a ulaştığını gördü.


2. Küresel Enerji Fiyatları: Elektrik


Elektrik fiyatlarında da aşırı dalgalanma görülüyor.


Günlük kullanılan elektrik fiyatlarının çoğu, Danimarka, Almanya ve Belçika'nın fiyatlarının Fransa ve Yunanistan'ın yaklaşık iki katı olduğu Avrupa'da. Perspektif açısından, Avrupa'daki birçok ülkede elektrik fiyatları, kilovat saat başına 0,14 ABD doları olan küresel ortalamanın iki veya üç katından fazladır.


2022'nin ilk çeyreğinde Avrupa Birliği'nde günlük kullanılan elektrik fiyatları bir önceki yıla göre %32 arttı.

​Sıra

Ülke

Elektrik fiyatı (kWh,USD)

1

Danimarka

$0.46

2

Almanya

$0.44

3

Belçika

$0.41

4

Bermuda

$0.40

5

Cayman Adaları

$0.35

6

Jamaika

$0.34

7

Birleşik Krallık

$0.32

8

İspanya

$0.32

9

Hollanda

$0.32

10

Barbados

$0.32

ABD'de tüketici elektriği fiyatları, geçen yılın Eylül ayına göre yılda yaklaşık %16 arttı, bu Amerika'da son kırk yılın en yüksek artışı ve aynı zamanda bu durum daha yüksek enflasyonu körüklüyor.


Bununla birlikte, ABD'nin net bir enerji ihracatçısı olması nedeniyle hane halkı, Rusya'daki arz kesintilerinin etkisinden daha korunaklı durumda.


3. Küresel Enerji Fiyatları: Doğal Gaz



Küresel olarak en pahalı doğal gaz fiyatları Avrupa'da ve Hollanda zirvede.


Genel olarak, Avrupa doğal gaz fiyatları Ukrayna'nın işgalinden bu yana bir yıl içinde altı kat arttı.

Sıralama

Ülke

Doğal gaz Fiyatları (kWh,USD)

1

Hollanda

$0.41

2

İsveç

$0.24

3

Almanya

$0.21

4

Brezilya

$0.20

5

Danimarka

$0.19

6

İspanya

$0.17

7

İtalya

$0.16

8

Avusturya

$0.16

9

Singapur

$0.15

10

Belçika

$0.15

Sonbahar mevsiminin nispeten sıcak geçmesi Avrupa'nın doğal gaz talebinin Ekim ayında geçen yıla göre %22 düşmesine yardımcı oldu. Bu durum, kış mevsiminde ortaya çıkması beklenen gaz sıkıntısı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.


Brezilya, arzın yaklaşık yarısını yurt içinde üretmesine rağmen, Avrupa dışında dünya çapında dördüncü en yüksek doğal gaz fiyatlarına sahip ülkedir. Ekim ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli bir siyasi mesele haline gelen yüksek maliyetler, özellikle düşük gelirli aileler için zorlayıcı olmuştur.


Bu arada Singapur, Asya'daki en yüksek doğal gaz fiyatlarına sahip ülke çünkü çoğunluğu tankerler veya boru hatları yoluyla ithal ediliyor ve bu da ülkeyi fiyat şoklarına karşı savunmasız bırakıyor.


Artan Rekabet


Aralık ayına kadar, Rusya'dan Avrupa'ya deniz yoluyla yapılan tüm ham petrol sevkiyatları duracak ve bu da muhtemelen kışa ve 2023'e kadar benzin fiyatlarını yükseltecek.


Endişe verici bir şekilde, EIA'dan (Enerji Bilgi Yönetim İdaresi) alınan analiz, Rusya'nın arzını tamamen kapatması ve talebin azaltılmaması durumunda Avrupa doğal gaz depolama kapasitelerinin Şubat ayına kadar %20'ye düşebileceğini gösteriyor.


Avrupa, Rus enerjisine alternatifler ararken, artan talep yakıt kaynakları için küresel rekabeti artırabilir ve önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarını yükseltebilir.


Yine de iyimserlik için yer var: Dünya Bankası, 2022'de Ukrayna'daki savaşın ardından görülen %60'lık artışın ardından, 2023'te enerji fiyatlarının %11 düşeceğini tahmin ediyor.



7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page