top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Ülkelere Göre Güneş ve Rüzgar Enerjisi


Rüzgar ve güneş, dünyadaki elektriğin onda birinden fazlasını üretiyor. Birlikte ele alındığında, kömür, gaz ve hidroelektrikten sonra dördüncü en büyük elektrik kaynağıdırlar.


Ember'den alınan verilere dayanan bu infografik, son on yılda bu iki temiz kaynaktan elde edilen elektriğin yükselişini gösteriyor.


Avrupa Rüzgar ve Güneşte Lider


Aslında, 2021'de 50 ülke (%26) elektriğinin onda birinden fazlasını rüzgar ve güneşten üretti ve yedi ülke bu dönüm noktasına ilk kez ulaştı: Çin, Japonya, Moğolistan, Vietnam, Arjantin, Macaristan ve El Salvador.


Danimarka ve Uruguay sırasıyla %52 ve %47'ye ulaşarak, yüksek yenilenebilir şebeke entegrasyonu için teknolojide öncülük ettiler.

​Sıralama

Ülke

Rüzgar/Güneş enerjisi yüzdesi

1

Danimarka

%51.9

2

Uruguay

%46.7

3

Lüksemburg

%43.4

4

Litvanya

%36.9

5

İspanya

%32.9

6

İrlanda

%32.9

7

Portekiz

%31.5

8

Almanya

%28.8

9

Yunanistan

%28.7

10

İngiltere

%25.2

Bölgesel bir perspektiften bakıldığında, Avrupa ilk 10 ülkeden dokuzu ile liderdir. Öte yandan, Orta Doğu ve Afrika, %10 eşiğine ulaşan en az ülkeye sahip.


Küresel İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Daha Fazla Yenilenebilir Büyüme Gerekiyor

Elektrik sektörü, 2020 yılında en fazla sera gazı salan sektör oldu.


Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedeflerine ulaşmak için sektörün 2040 yılına kadar küresel olarak net sıfıra ulaşması gerekiyor(ÇN: net sıfır ve iklim hedefi hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın). Ve bu hedefe ulaşmak için, rüzgar ve güneş enerjisinin 2030'a kadar her yıl yaklaşık %20 oranında büyümesi gerekiyor.


Yenilenebilir kaynaklardaki rekor artışa rağmen, güneş ve rüzgar elektrik üretimindeki büyüme şu anda Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için gereken şartları karşılamıyor. Hatta 2021 yılında dünya elektrik talebinde benzeri görülmemiş bir artışla karşı karşıya kalırken, küresel elektrik talebindeki artışın sadece %29'u güneş ve rüzgar ile karşılandı.


Temiz Enerjiye Geçiş Devam Ediyor

Elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde olsa bile, küresel elektrik geçişinin devam ettiğine dair işaretler var.


ABD, Almanya, İngiltere ve Kanada gibi hükümetler, önümüzdeki on buçuk yıl içinde temiz elektrik paylarını artırmayı planlıyor. Özel sektörden, özellikle Amazon ve Apple gibi yenilenebilir enerji konusundaki konumlarını genişleterek genel olarak en büyük alıcılardan biri haline gelmek isteyen şirketlerden büyük yatırımlar geliyor.


Fosil yakıtları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmak için gereken temiz elektriğin çoğunu yenilenebilir enerjinin sağlaması beklendiği için, şebekelere her zamankinden daha fazla rüzgar ve güneş panelleri ekleniyor.


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page