top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Dünyanın En Derin Sabit Tabanlı Açık Deniz Rüzgar Çiftliği İlk Enerjisini Üretiyor


Doğu İskoçya'da Angus sahilinden 27 km açıkta bulunan Seagreen açık deniz rüzgar çiftliği ilk enerjisini üretti. 3 milyar sterlinlik (3.54 milyar$-64.021.443.570TL) proje, İskoçya'nın en büyük açık deniz rüzgar çiftliği olacak. Aynı zamanda, 194 fit (59 metre) derinliğinde yerleştirildiği için dünyanın en derin sabit tabanlı açık deniz rüzgar çiftliği olacak.


Seagreen'in açık deniz rüzgar türbinlerinin ilki 22 Ağustos günü devreye girdi. Aralık 2021'den itibaren kurulan 114 Vestas türbininden biridir ve Avrupa'da kurulan ilk 10 megavatlık (MW) açık deniz rüzgar türbinidir.


1.075 MW'lık çiftliğin 2023'ün ilk yarısında tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.


Seagreen, Fransız enerji devi TotalEnergies ve Birleşik Krallık temiz enerji geliştiricisi SSE Renewables'a aittir. TotalEnergies, Haziran 2020'de Seagreen'den %51'lik hisse satın aldı ve SSE Renewables, beklenen 25 yıllık süre boyunca Seagreen'i işletecek.


Seagreen, tam olarak faaliyete geçtiğinde, yılda yaklaşık 5 terawatt saat (TWh) temiz elektrik üretecek. Bu da 1,6 milyondan fazla Birleşik Krallık hanesine ve ayrıca İskoçya'daki tüm hanelerin yaklaşık üçte ikisine yetecek kadar enerjiye tekabül ediyor.


SSE Renewables offshore Wind direktörü Paul Cooley şunları söyledi:

Sıklıkla bir projenin yolculuğu boyunca önemli kilometre taşlarından bahsederiz ve Seagreen'in bugüne kadar bir çok numarası olmuştur, ancak bu türbinin Kuzey Denizi'nde döndüğünü ve ilk enerjinin güvenli bir şekilde ulaştığını görmek, projede olan herkes için harika bir başarıdır. Proje halihazırda yerel topluluğa, Birleşik Krallık tedarik zincirine çeşitli faydalar sağlamıştır ve tamamlandığında Seagreen, İskoçya'ya ve Birleşik Krallık'ın iddialı yenilenebilir enerji hedeflerine önemli bir katkı sağlayacaktır.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page