top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfşan Demir

Dünyada Demokrasi Ne Halde?



Economist Intelligence Unit'e (EIU) göre, dünya nüfusunun yalnızca %8'i aslında tam olarak işleyen bir demokraside yaşıyor.


Bu arada, insanların % 37'si bir tür “eksik demokrasi” içinde yaşarken, EIU'nun Demokrasi Endeksi Raporuna göre dünyanın % 55'i hiçbir şekilde demokrasi içinde yaşamıyor.


Ukrayna'daki savaş ve kısıtlayıcı uzun süreli COVID-19 önlemleri gibi olaylar, son yıllarda ülke demokrasi puanlarında çoğunlukla düşüşe neden oldu. Kaynak rapor ilk olarak 2006 yılında puanları izlemeye başladığından beri, küresel ortalama 5,52'den 5,29'a düştü.


Metodoloji

EIU, beş temel başlıkta 60 göstergeyi değerlendirerek demokrasiyi ölçer:

  • -Seçim süreci ve çoğulculuk

  • -Siyasi kültür

  • -Siyasi katılım

  • -Hükümetin işleyişi

  • -Sivil özgürlükler


Her başlığın, göstergelerin nasıl performans gösterdiğine bağlı olarak 0- 10 arasında bir sıralaması vardır ve genel demokrasi puanı, beş kategorinin her birinin ortalamasıdır. Örneğin, 2022'deki genel kategorilerin her birinde ABD'nin 10 üzerinden aldığı puana bir göz atın:

Seçim süreci ve çoğulculuk

Hükümetin işleyişi

Siyasi katılım

Politik kültür

Sivil özgürlükler

9.17

6.43

8.89

6.25

8.53

Toplam ABD demokrasi puanı = 7.85 / 10


Bu puan ABD'yi eksik bir demokrasi olarak tanımlıyor ve geçen yılın sıralamasına göre dört sıra gerileyerek dünya genelinde 30. sırada yer alıyor. Bu durumda "eksik", basitçe, zayıf siyasi kültürden yönetişim sorunlarına kadar değişen sorunların olduğu anlamına gelir, ancak eksik

demokrasilerin hala özgür ve adil seçimlerin yanı sıra sivil özgürlüklere sahip olduğu kabul edilir.


Bölgelere Göre Dünya Demokrasileri

Aşağıda, dünyanın çeşitli bölgelerindeki demokrasinin durumunu

haritalandırıyoruz.


Amerika Kıtası

Yıldan yıla en iyi performans gösterenlerden biri Şili'ydi ve puanı yaklaşık 0,3 arttı. Ülke, büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Gabriel Boriç'in siyasi merkeze doğru ilerleyerek kutuplaşmayı azaltmasıyla birlikte anayasa reformuna doğru kayması nedeniyle geçen yıl eksik demokrasi

kategorisinin dışına çıktı.


Amerika'daki diğer üç ülke de tam demokrasi olarak kabul ediliyor:

Kosta Rika, Kanada ve Uruguay - ikincisi bölgesel olarak 1 numara.


Öte yandan, yıldan yıla dünyanın en kötü performans gösterenlerinden bazıları özellikle Latin Amerika'da, yani El Salvador ve Haiti'de bulunuyor. Bölgedeki düşük puanların sebeplerinin başında, yüksek suç oranları ve yozlaşmış yönetişim ile ilişkili sebepler geliyor.


Afrika

Afrika'daki tek tam demokrasi, küçük ada ülkesi Mauritius'tur. Genel olarak Afrika, kıtanın 54 ülkesinden sadece beşinin bir tür demokrasi olarak sıralandığı en düşük puan alan bölgelerden biridir.


Tunus'un puanı 2022'de önemli ölçüde azaldı. Başkan Kais Saied, yılın başlarında parlamentoyu görevden aldı ve seçim konseyinin kontrolünü ele geçirerek yavaş yavaş merkezi iktidara geçti. Ve eleştirmenler olmasına rağmen, o zamandan beri birçoğu tutuklandı ve onları EIU'nun gözünde kusurlu bir demokrasiden melez bir rejime indirgedi.


Avrupa

İspanya ve Fransa, COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi sayesinde esas olarak sivil özgürlüklerde ve hükümet kategorilerinin işleyişinde iyileşerek 2022'de tam demokrasi statüsüne kavuştu. Bununla birlikte, her iki ülke de siyasi kutuplaşmayla karşı karşıyadır; İspanya'da bu, büyük ölçüde Katalan ayrılıkçı hareketini çevreleyen tutumlarda örneklenmiştir.


Bölgedeki en düşük puan alan rejimlerden bazıları Rusya ve Belarus'tadır. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, uluslararası hukuku ve başka bir ülkenin egemenliğini ihlal ederek endekste puanını 0,96 düşürdü. Belarus, Rusya ile sürekli ittifak kurarak birliklerin ve muhtemelen füzelerin Ukrayna'ya sınırlarından girmesine izin verdi.


Okyanusya ve Doğu Asya

Bu bölgede demokrasi seviyeleri COVID-19 salgınından ciddi şekilde etkilendi. Hong Kong, maske zorunlulukları gibi kısıtlayıcı politikaları 2023'ün başlarında kaldırdı. Buna karşılık, rapora göre Tayland bu kısıtlamaları bir yıl önce kaldırarak daha fazla bireysel özgürlük sağladı.


COVID-19 sırasında görevde olan eski Başbakan Muhyiddin Yasin, şu anda COVID-19 teşvik paketi fonlarının kara para aklanmasıyla ilgili yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu için, Malezya'nın oldukça yüksek puanı olan 7,3 incelenmekle karşı karşıya kalabilir.


Orta Asya ve Orta Doğu

Son olarak, Orta Doğu ve Orta Asya'da tam bir demokrasi yoktur. Dünya genelinde en düşük puan alan ülke 0,32 ile Afganistan ülkesidir.


Bölgenin herhangi bir türündeki tek demokrasisi olan İsrail, aslında bir önceki yıla göre küresel sıralamada altı sıra geriledi. 2022'de en düşük puan alan kategorisi sivil özgürlüklerdi. Bu yıl ülke, iktidardaki milliyetçi parti tarafından önerilen yargı reformları nedeniyle gündemde ve sivil tepki güçlü oldu. Ülke çapında kitlesel protestolar devam ediyor.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page