top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfşan Demir

Türkiye'nin İlk Kadın Araba Yarışçısı: Samiye Cahid Morkaya


Samiye Cahid Morkaya, 1897 yılında Silivrikapı, İstanbul'da doğmuştur. Samiye Cahid doğduğu evin en küçük kızıdır. İlköğrenimini Alman Mektebi'nde tamamlamıştır. Samiye Cahid'in arabalardan önceki merakı müzik olmuştur. Sekiz yıl boyunca kemençe dersleri almış ve ardından konservatuvarı sayılan Darülelhan'daki bir sınavı kazanmış sonrasında da kemençe öğretmeni olmuştur.


1930'lara gelindiğinde ülkedeki otomobil sayısı artış gösteriyor ve Şehadetname adı verilen kurumlardan ehliyet alınabiliyor. Yeni şeyler öğrenmeye meraklı biri olan Morkaya, ehliyet almaktan da geri kalmıyor. O yıllarda, daha hiçbir kadın otomobil kullanmamaktaydı, Samiye Hanım ilk defa bir kadın olarak Pangaltı Amerikan Garajına ehliyet almak için başvuruda bulunuyor. Sınavı başarıyla geçen Samiye Hanım, eşinin otomobiliyle İstanbul caddelerinde keyif sürmeye başlar.



Kemençeye olan merak nasıl sonra ileriye gittiyse, otomobil merakı da aynı şekilde ilerlemeye başladı ve Turing Kulübü'nün üyesi olup düzenlediği her yarışı izlemeye gitmeye başladı. Çevresindeki tüm insanların karşı olmasına, ayıplamalarına rağmen eşinin desteği ile 1931 yılında ilk defa otomobil yarışlarına katılıyor. Yarışlara katıldıktan sonra karşı çıkanların aksine destekleyen insanlar da vardı. Sene 1932'yi gösterdiğinde Samiye Hanım çoktan tüm erkek yarışçıları geride bırakıp birinciliğe oturmuştu bile. Çevresi ve akrabaları tarafından 'Kadının sürdüğü araca binmem ben asla' laflarına birçok kez şahit olan, hor görülen Samiye Hanım, şampiyonluğunun ertesi günü tüm gazetelerin ilk sayfasında yer alıyordu. Bu ilk şampiyonluğunu İstinye - Zincirlikuyu arasındaki 9,5 kilometrelik parkurda hazırlanan yarışı kazanarak elde etmiştir. Ödülünü o dönemin belediye başkanı Muhiddin Üstündağ veriyor ancak diğer yarışmacılar bu birinciliğe itiraz edip Samiye Hanım'ı mahkemeye veriyorlar. İtiraz etme sebebine gelirsek de sebep Samiye Hanım'ın sadece ve sadece kadın olması üzerine bir itirazdı. İtirazlar edilse bile hakim birinciliğin Samiye Hanım'a ait olduğu kararını veriyor. Bu birincilikle ilk kadın şampiyon otomobil yarışçısı unvanını da kazanmıştır.


1933 yılındaki ralliyi de kazanmıştı fakat 1934 yılındaki rallide Ford markalı otomobili ile kaza yapıyor ve maalesef ağır yaralanıyor. Samiye Hanım'ın bu kazada maalesef sol kolu parçalanıyor ve kemençe sevdasına veda etmek zorunda kalıyor. Ancak araba sürme ve araba yarışları sevdasından ömür boyu vazgeçmedi. Önüne çıkan onca zorluğa rağmen hayallerinden, arzularından vazgeçmeyip pek çok insana örnek olan yol açan Samiye Cahid Morkaya 4 Haziran 1972 yılında vefat etmiştir.



30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page