top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıBerk Keskin

Diğer Nesillerle Karşılaştırıldığında Z Kuşağının İş Tutumları



1997-2012 yılları arasında doğan Z Kuşağı genç çalışan yetişkinlerin şimdiye kadar işverenleriyle diğer kuşaklardan farklı bir ilişkisi var.


40 yıllık kariyerin tamamı için tek bir şirkete bağlı kalma günleri geride kaldı. Oliver Wyman'a göre Z kuşağı çalışanları, iş söz konusu olduğunda alışveriş yapıyor: %62'si aktif veya pasif olarak yeni iş arıyor.


Bu tablo, aktif veya pasif olarak yeni iş aradıklarını söyleyen ankete katılanların nesiller arası ayrımını göstermek için Oliver Wyman'ın Z Kuşağı Raporundan (2023) alınan verileri kullanır. Anket, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta 10.000 yetişkin Z kuşağını değerlendirdi.


Anket Sonuçları

2023 itibariyle Z Kuşağı, ABD ve Birleşik Krallık'taki iş gücünün yaklaşık %15'ini oluşturuyor.


2031'e kadar bu payın %31'e yükseleceği tahmin ediliyor, bu da Y kuşağından sonra ikinci sırada yer alıyor.


Ve bu genç, gelecek vaat eden iş gücündeki pek çok kişi, daha yaşlı meslektaşlarına kıyasla alternatif iş arama konusunda daha açık:

Nesil

İş Arayanların Yüzdesi

Z Kuşağı

%62

Y Kuşağı

%60

X Kuşağı

%40

Boomer

%31

Y kuşağı, Z Kuşağını en yakından takip ederken, çok daha az X Kuşağı ve Baby Boomerlar yeni roller arıyor. Bununla birlikte, bunun bir kısmı, basitçe, eski nesillerdekilerin rollerinde veya kariyerlerinde çok daha yerleşik olmaları ve daha az aktif olarak değişiklik aramaları olabilir.


Ne olursa olsun, Gen Z inanılmaz derecede esnek. Diğer kuşaklarla karşılaştırıldığında, ana rollerinin yanında ek bir işe sahip olma olasılıkları da iki kattan fazladır.


İşe Yaklaşımı Değiştirmek

Gen Z'nin mevcut iş ilanlarını aktif olarak araştırmasının en büyük nedenlerinden biri, nesiller arasındaki ekonomik eşitsizliklerdir.


Z Kuşağı çalışanlarının %37'si, Z Kuşağı olmayan çalışanların ise %29'u çalıştıkları saat miktarına göre düşük ücret aldığını düşünüyor. Özellikle Z Kuşağı kadınlarının, daha iyi tazminat arayışıyla bir işten ayrılma olasılığı Z Kuşağı erkeklerine göre neredeyse %60 daha fazla olduğu bulundu.


Z Kuşağı, sürekli olarak daha iyi ücret arayışının yanı sıra daha erken emekli olmak istiyor. Ortalama ABD ve Birleşik Krallık verilerine bakıldığında, Gen Z'nin ideal emeklilik yaşı şaşırtıcı derecede genç olan 54'tür, ancak çoğu gerçekçi olarak 60'a kadar emekli olmayı beklemiyor.


Tarihteki en çeşitli, en eğitimli ve en teknolojik bilgili nesil oldukları için Z kuşağını izlemek önemlidir. Nasıl çalışmak istedikleri, işverenlerin yatırımlarını sürdürmek için dikkate almaları için giderek daha önemli hale gelecek.



Makalenin orijinali için tıklayın.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page