top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Hangi Ülkeler Üçüncü Dünya Savaşının Geldiğini Düşünüyor?


Hangi Ülkeler Üçüncü Dünya Savaşının Geldiğine İnanıyor?


Bir salgın, yaygın enflasyon, sendeleyen bir küresel ekonomi ve jeopolitik alevlenmelerin ardından, insanların geleceğe dair kötü bir bakış açısına sahip olması şaşırtıcı değil.


Buna rağmen, Ipsos tarafından yapılan bu son anketin sonuçları baya şaşırtıcı. Anketin yapıldığı 33 ülkenin tamamında, yanıt verenlerin çoğunluğu, önümüzdeki yıllarda küresel süper güçler arasında Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ölçeğinde bir dünya savaşının çıkacağına inandıklarını söylediler.


Çeşitli ülkelerin yaklaşmakta olan bir küresel çatışma olasılığı hakkında nasıl hissettiklerine bir bakalım:

Ülke

%biraz/kesinlikle katılıyorum

2021'den beri değişiklik

Avustralya

%81

+8

İrlanda

%80

yok

Meksika

%80

+8

Peru

%80

+3

Hindistan

%79

+3

Şili

%78

+3

Kolombiya

%78

+1

Malezya

%78

+4

Tayland

%78

yok

Belçika

%77

+18

Küresel Ortalama

%73

+10

Türkiye %71 ile listede 23. sırada yer alıyor.


Japonya, yaklaşmakta olan bir küresel çatışmadan en az inanan ülke konumunda; bu görüşün sebebi neredeyse kesinlikle ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndaki tarihsel deneyimidir..


Avustralya, yaklaşmakta olan bir küresel çatışmaya en çok inanan ülke olarak listenin başında yer alıyor. Ülkenin Asya ve Batı ülkeleriyle benzersiz bir ilişkisi var, bu nedenle süper güçler arasındaki jeopolitik gerilimler Land Down Under'da daha fazla yankılanabilir.


Korkunun Gücü


Kitle iletişim araçlarının kapsadığı hikayelerin olumsuz eğilimi ve sosyal medya platformlarında en çok paylaşılan hikaye türleri göz önüne alındığında, insanların nasıl bu kadar kasvetli bir gelecek görüşü geliştirdiklerini anlamak kolaydır. Ancak "kötü hisler" bir yana, bu algı nasıl gerçek dünyadaki bir eyleme dönüşebilir?


Birincisi, kamuoyu siyasi önceliklerin şekillenmesine yardımcı olur. Yaklaşan çatışma anlatısının jeopolitik politika ve ilişkiler üzerinde etkisi olabilir.


Diğer bir olasılık da, genel olarak askeri harcamalardaki artış. 30 ülkedeki insanların %64'ü, "dünyadaki tehlikeler göz önüne alındığında" kendi hükümetlerinin askeri harcamaları artırması gerektiğine bir şekilde veya kesinlikle katılıyor. Ukrayna'nın yanı sıra, Hindistan (%84) ve Polonya (%81) artan askeri harcamaları en çok destekleyen ülkeler oldu.


Dikkate değer başka bir bulgu da, ankete katılan ülkelerdeki insanların %85'inin, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkabilmek için yeni uluslararası anlaşmalara ve kurumlara ihtiyaç duyduğuna ve dünya güçlerinin uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yapılan anlaşmalara saygı duyma ihtimalinin düşük olduğuna inanması. Bu bulgular önemli, çünkü ülkeler arasındaki işbirliği bozuldukça savaş olasılığı artar.



9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page