top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Her Ülkedeki En Zengin Milyarderler


- Görselin büyük hali için tıklayın-


Her Ülkedeki En Zengin Milyarderler


Dünyada yaklaşık 8 milyar insan varken, Kasım 2022 itibariyle 3.000'in biraz üzerinde milyarder var . Bu küçük insan grubu yaklaşık 11,8 trilyon dolar değerinde - küresel GSYİH'nın yaklaşık %11,8'ine eşdeğer .


Bu milyarderler nerede yaşıyor? Truman Du tarafından hazırlanan bu grafik, dünyadaki en zengin milyarderlerin haritasını çıkarmak için Forbes'tan alınan verileri kullanıyor.


Tam Liste


Görünüşe göre, milyarderler coğrafi olarak düşündüğünüzden çok daha fazla yoğunlaşmış durumda.


Aslında, dünya çapında resmi olarak tanınan 195 ülkeden sadece 76'sı milyardere ev sahipliği yapıyor. Ve bu ülkelerde bile, milyarderlerin sayısı arasında büyük eşitsizlikler var.

İşte en az bir milyardere sahip olan tüm ülkelerin dökümü. Birden fazla olan ülkeler için 28 Kasım 2022 itibarıyla en yüksek net servete sahip milyarderi öne çıkardık:

Ülke

İsim

Net Değer($B)

Sektör

ABD

Elon Musk

191.2$B

Tesla, SpaceX

Fransa

Bernard Arnault

179.5$B

LVMH

Hindistan

Gautam Adani

133.6$B

altyapı

Meksika

Carlos Slim Helu

86.2$B

telekom

İrlanda

John Collison & Patrick Collison

81$B

ödeme yazılımı

Çin

Zhong Shanshan

66.7$B

içecekler, ilaçlar

İspanya

Amancio Ortega

62.5$B

Zara

Kanada

David Thomson

53.2$B

medya

Almanya

Beate Heister & Karl Albrecht Jr.

35.1$B

süpermarketler

İtalya

Giovanni Ferrero

34.4$B

Nutella

Listenin 52. sırasında Türkiye'den 6.6 $B servetiyle İbrahim Erdemoğlu yer alıyor.


Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir milyarder yığılması olduğu bilinen bir şey. 900'den fazla kişiye ev sahipliği yapıyor ve Kasım 2022'de 191 milyar doları aşan şaşırtıcı net servetiyle Elon Musk en zengini. Bu onu yalnızca Amerika'nın en zengin milyarderi değil, aynı zamanda dünyanın en zengin insanı yapıyor.


Çin, toplam net değeri 1,45 trilyon dolar olan 400 ultra zengin ile ikinci en yüksek milyarder yoğunluğuna sahip ülke. Çin'in en zengin milyarderi Zhong Shanshan, Nongfu Spring içecek şirketinin kurucusudur.


İlginç bir şekilde, konu bu milyarderlerin dahil olduğu sektör veya sektör türüne gelince net bir model yok. ABD hariç çünkü önemli sayıda milyarderin teknoloji endüstrisiyle bağlantısı var.


Ve bazı devlet başkanlarının milyarder olduğu ve çoğu durumda kendi ülkelerindeki en zengin insanlar olabileceğine dikkat etmek önemlidir. Ancak servetleri genellikle bir devlet sırrıdır, iyi çeşitlendirilmiştir ve doğru bir şekilde tahmin edilmesi çok zordur.


Erkek ve Kadın Milyarderler


Öne çıkan bir trend, milyarder olan kadınlara karşı erkeklerin sayısıdır. Listedeki 76 milyarderden sadece 7'si kadın.


Bu örüntü, tüm milyarder nüfusuna bakıldığında da belirgindir; dünya çapındaki 3.311 milyarderin yalnızca %12,9'u kadındır.


Bu milyarder kadın nüfusunun arttığını belirtmekte fayda var. Forbes'a göre 2021 listesinde 2020'ye göre %36 daha fazla 328 kadın yer aldı.







5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page