top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

İklim Değişikliği ve Orman Yangınları Arasındaki İlişki



İklim Değişikliği Orman Yangınlarını Nasıl Etkiliyor?


Her yıl binlerce orman yangını dünya çapında milyonlarca dönümlük araziyi yakıyor.

Orman yangınlarının özellikle Avustralya, Sırbistan ve Kaliforniya gibi yerlerde getirebileceği kitlesel yıkımı zaten gördük. Ancak BM tarafından yapılan yeni araştırmalar , yüzyılın sonuna kadar işlerin daha da kötüleşebileceğini gösteriyor. 2100 yılına kadar, orman yangınlarının sıklığı ortalamaya göre yaklaşık %50'ye kadar artabilir .


Dünyadaki bu orman yangınlarına neden olan nedir? Aşağıda, iklim değişikliğinin orman yangınlarını nasıl etkilediğini ve buna karşılık orman yangınlarının iklim değişikliğini nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.


Orman Yangınlarını Destekleyen İklim Koşulları

Başlamadan önce orman yangınlarının temellerini ve ilk etapta nasıl başladıklarına göz atalım. Bir bölgenin yangın rejimi olarak da bilinen orman yangınlarına karşı savunmasızlığı üç ana koşula bağlıdır: atmosferi, bitki örtüsü ve tutuşmalar.


1- Atmosfer

Atmosfer, bir bölgenin orman yangınlarına ne kadar duyarlı olduğu konusunda büyük rol oynar. Örneğin, rüzgar bir bölgedeki oksijen tedarikini artırabilir, bu da orman yangınını körüklemeye yardımcı olabilir ve hatta közleri yeni yerlere aktarabilir.


2- Bitki örtüsü

Bitki örtüsü, bir alanın orman yangınlarına karşı savunmasız olup olmadığı konusunda da büyük bir faktördür. Daha kuru bitki örtüsüne sahip bir bölge daha kolay alev alabilir ve daha fazla orman veya çalılık içeren bir alan, potansiyel yangınlar için daha fazla kaynak sağlar.


3- Tutuşmalar

Volkanik aktiviteye yakın veya şimşekli fırtınalara eğilimli bir alan, orman yangınlarına daha duyarlı olabilir. Bununla birlikte, kamp ateşi veya hatalı ekipman gibi insan faaliyetleri de yangınları tetikleyebilir, bu nedenle kamp veya ağaç kesimi için popüler alanlar da daha yüksek risk altında olabilir.


Bu koşullar yere göre değişmekle birlikte, genel olarak yangın rejimleri, dünya çapında orman yangınlarının süresi ve yoğunluğunda bir artışa neden olan iklim değişikliğinden etkilenmektedir.


Yangın İkliminin Kısır Döngüsü

1850'lerden bu yana, küresel yüzey sıcaklıkları yaklaşık 1.0°C arttı.


Artan bu yüzey sıcaklıklarının iklimimiz üzerinde geniş kapsamlı etkileri oldu - Kuzey Yarımküre'de daha yüksek sıcaklıklar daha az kar, daha erken bahar gelmesi ve nihayetinde daha uzun, daha kuru yangın mevsimlerine yol açtı .


Bu daha uzun yangın mevsimleri, bir orman yangını zincirlemesine yol açtı. Ama işin anahtar noktası şu: Orman yangınları tonlarca karbon salıyor. 2021'de, dünyanın dört bir yanındaki orman yangınları, atmosfere tahminen 1,76 milyar ton karbon saldı ve bu Almanya'nın yıllık emisyonların iki katından fazla.


Bu karbon atmosferimizde sıkışıp kalıyor ve artan yüzey sıcaklıklarına katkıda bulunuyor. Başka bir deyişle, daha fazla karbon daha fazla orman yangınına sebep oluyor ve daha fazla orman yangını da daha fazla karbon yaratır. Bu şekilde bir döngü oluşuyor.


Aşırı Hava Olayları Genel Olarak Yükseliyor

İklim değişikliği nedeniyle sıklığı ve yoğunluğu artan sadece orman yangınları değil; kuraklık, sıcak hava dalgaları ve seller de dünya çapında daha yaygın hale geliyor.


Bu yıl, Avrupa'da sıcaklıklar tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve bu durum tüm kıtayı alt üst etti, altyapıyı etkiledi ve hatta can aldı.


Uzmanlar, bunun yeni normal haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Riski azaltmaya yardımcı olmak için hükümetler, politikacılar ve şirketler, güvenlik önlemleri oluşturmak ve uygun önleyici tedbirler oluşturmak için bir araya gelmelidir.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page