top of page
  • Yazarın fotoğrafıSercan Yıldız

Mısır Piramitleri Yapımında Köle Olmak


Keops Piramidi ya da Büyük Piramit, MÖ 2551-2560 yılları arasında yapıldığı sanılan ve 146,7 metre uzunluğa sahip olan bir anıttır. Dünyanın yedi harikasından biridir ve günümüze ulaşan tek harikadır. Sümer Zigguratlarından esinlenerek yapıldığı varsayılır. Firavun Khufu için yapıldığı düşünülen bu anıt kireçtaşı ve granitten oluşan taşlardan yapılmıştır.


20 yıl süren inşaat süresince toplamda 200.000 kişi hiyerarşik bir biçimde çalıştı. Bu işçiler 100.000 kişilik 2 gruba ayrılıyor daha sonra 20.000 kişilik 'zaa' adı verilen küçük gruplar halinde çalışıyorlardı. Bu yazıda da bu grupların içindeki bir işçiden yola çıkarak piramidin inşaat sürecini anlatacağız.



Öncelikle piramidin inşaatındaki işçilerin Herotodos'un dediği gibi köle olmadığı, kuzeyden ve güneyden gelen fakir ailelerden gelen işçilerden oluştuğu söylenebilir. Çünkü inşaat sırasında ölen işçilerin piramitlerin yakınına gömüldüğü ortaya çıkmıştır yani o zamanlar bir köle bu kadar onurlu bir şekilde gömülemezdi. Fakat hiyerarşik düzendeki bu işçi grubunun en altında ağır işler yapan köleler de mevcuttur.


İnşaatta çalışan bir Mısırlı işçi iyi beslenmiş ve çalışması karşılığında para almıştır. İnşaat süresince yarı zamanlı bir evde (Heit el-Ghurab) kalan işçiler üç aylık vardiyalarla çalışıyordu. İşçileri çalışmaya teşvik etmek için et ağırlıklı öğünler tercih edilmiş ve günde 2000 kilo et sağlayacak kadar hayvan kesilmiştir.


Fakat alt tabakadaki köleler için durum aynı değildir. Bu işçilere para verilmez, ağır işte çalıştırılır, günde 4-5 litre bira ve ekmek verilirdi. Yapılan kazılarda bulunan iskeletlerde yapılan araştırmaya göre bu kölelerin kemiklerinin kırık ve hastalıklı olduğu, ortalama yaşam sürelerinin 25-30 olduğu ortaya çıkmıştır.

2.3 milyon kalkerden oluşan yapı için taş bloklar çevredeki taş ocaklarından Nil Nehri üzerinden getirilmiştir. Kral odasında bulunan piramidin en büyük granit taşları 500 mil uzaklıktaki Aswan’dan getirilmiştir. Fakat Dr. Davidovits bu taşların farklı yerlerden getirilmediğini, inşaat alanında bulunan kireçtaşı veya insan yapımı taşların kullanıldığını ileri sürmüştür.


Getirilen taşların nasıl yerleştirildiği hala kesin değildir ve bu konuya dair 2 tane varsayım vardır; Birincisi 2006 yılında Fransız Mimar Jean Pierre Houdin'in sunduğu varsayımdır. Houdin'e göre inşaa süreci piramidin içerisinde kurulan spiral rampa şeklindeki merdivenler yardımıyla yapılmıştır. Diğer bir varsayım ise tarihçi Herodotun 925 metre boyunda, 19 metre genişlikte bir rampa yardımıyla piramidin yapıldığı şeklindedir.


Bu varsayımlardan hangisi doğrudur bilemiyoruz -belki de uzaylılar yapmıştır- fakat tarihe bu muhteşem yapıtı sunduğu için Mısırlılara teşekkür ederiz.


42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page