top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfşan Demir

Sigara Filtrelerinin Okyanuslarımız Üzerindeki Büyük Etkisi


Yılda satın alınan 6 trilyon sigaranın yaklaşık % 80'i çöplerle doludur ve bunların çoğu okyanuslara düşerek küresel plastik sorununun oluşmasına yol açar. Sigara filtreleri, sel, akıntı ve yağmur suyu yoluyla dünya okyanuslarına doğru yol alır.


Onları Saysak, Kum Tanelerinden Fazla Olduklarını Görürdük

Okyanus Koruma gönüllüleri, yıllık Uluslararası Kıyı Temizliği sırasında dünyanın plajlarından ve sahil şeridinden milyonlarca filtre topladı.


OECD, denizlerde, okyanuslarda ve nehirlerde halihazırda toplam 139 milyon ton plastik atık bulunduğunu tahmin ediyor. Sadece 2019'da 6,1 milyon ton plastik atık su ortamlarına, 1,7 milyon ton ise dünya okyanuslarına girdi.


Okyanus Yaşamına Zararlı Sigara Filtreleri

Boyutları ve şekilleri nedeniyle kıyı kuşları genellikle sigara filtrelerini yiyecek sanıyorlar. 2019'da bir Florida Audubon gönüllüsü, civcivini sigara filtresiyle besleyen siyah bir sıyırıcının yürek burkan bir fotoğrafını çekti.


Benzer şekilde, ev serçeleri ve ev ispinozları yuvalarını inşa ederken bazen filtreleri kullanmakta. Okyanusa girdikten sonra balıklar sigara filtrelerini tamamen yutarak iç hasara ve hatta açlıktan ölmeye neden olabilir. Bu çok endişe verici bir durum çünkü balıklar besin zincirinde yer alıyorlar ve belki de bir gün bizim tabağımızda yer alırlar.


Önemli Bir Mikroplastik Kaynağı

Plastik sigara filtreleri biyolojik olarak parçalanmaz. Güneşin ultraviyole ışınları, 18 ay ile 10 yıl arasında bir süre boyunca onları daha küçük ve daha da küçük parçalara ayırır. Her filtre 15.000 ayrı plastik elyaftan yapılmıştır. Çalışmalar, günde 1 nm ile 5 mm arasında yaklaşık 100 mikrofiber döktüklerini göstermiştir.


Sonuç olarak, her yıl yaklaşık 0,3 milyon ton mikroplastik su ortamlarına bu şekilde ulaşabiliyor. Sigara filtrelerinden ve diğer kaynaklardan elde edilen plastikler tüm deniz ekosistemine nüfuz etmiştir. Bir Stanford Üniversitesi çalışması, mavi balina gibi deniz canlılarının, deniz suyunu filtreleyerek beslendikleri için günde 10 milyon parçadan fazla mikroplastik yutabileceğini tahmin ediyor Plastik ayrıca denizin en derin seviyelerinde, 4.601 ila 5.732m aşağıda bulunur.



Makalenin orijinal hali için tıklayın.

6 görüntüleme0 yorum
bottom of page