top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıOsman Cesur

Apple’ın Yeni Tasarımı Vision Pro Gerçekten Geleceğimizin Bilgisayarı Mı?


Apple geçen günlerde Dünya Geneli Geliştiriciler Konferansında (California) son günlerin beklenen ürünü Vision Pro’yu tanıttı.


Bununla birlikte Apple HMDs piyasasına yani kafaya takılan cihazlar piyasasına giriş yapmış bulunmakta. Genel olarak HMDs cihazlar sadece görüntüleme işlevlerine hâkim iken Vision Pro bu cihazlardan sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (MR) özelliklerinin yanı sıra bilgisayar özellikleri göstermesiyle farklılık oluşturmaktadır.


İPhone ve İPad teknolojilerinde olduğu gibi Apple’ın bu yeni ürünü bir gün çoğu insan tarafından kullanılacak olan bu teknolojilerde çalışan insanların umudunu yeşertmektedir. Bu teknolojilere pek tabii örnek olarak akıllı telefonları, tabletleri ve giyilebilir teknolojiyi yaygın kullanılmasına sebep olan Apple Watch verilebilir.


Peki, Vision Pro gerçekten ne yapıyor? Ayrıca piyasada nasıl bir etki yaratacak?

Öncelikle VR, AR ve MR teknolojileri üzerine biraz bilgi verelim. VR teknolojileri kullanıcılarını tamamen bilgisayarlar tarafından oluşturulan bir dünyaya dış dünyadan yüksek oranda onları izole edecek şekilde alma işlevi görür. AR (Arttırılmış gerçeklik) ise bilgisayar tarafından oluşturulmuş görüntüleri, çevremizle olan bağlantımızı arttırmak amacıyla, gerçek dünyanın üzerine konumlandırır.


AR (Arttırılmış gerçeklik) ile sıklıkla beraber kullanılan bir başka terim ise karma gerçekliktir. Karma gerçeklik gerçek ve sanal dünyanın birbiri içinde etkileşimli olmasına imkân tanır. Bu teknolojiler (VR, AR, MR) genelde toplu olarak XR olarak adlandırılır.


Vision Pro kullanıcılarına ne kadar sanal ne kadar gerçek bir dünya görmek istediklerine karar verme yetisi sunuyor. Buradan yola çıkarak VR ve Ar teknolojilerinin karışımı Apple’ın başarmayı istediği amaçlar için anahtar bir role sahip olduğu yadsınamaz bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor. Bu iki teknolojinin karışımı gelecekteki HMDs cihazlar için popüler olması şaşırılacak bir durum olarak gözükmüyor.


Vision Pro’yu kullanırken fiziksel dünya, bir lens görevi gören kayak gözlüğü benzeri bir cam ön panonun arkasına yerleştirilmiş 12 kamera dizisi aracılığıyla "görülür". Vision Pro VR modundayken ise, gerçek dünyada size yaklaşan insanlar yaklaştıkça otomatik olarak algılanır ve görüntülenir.

EyeSight (göz bakışı) olarak tanıtılan bir özellik yardımıyla ihtiyaç durumunda Vision Pro kullanıcıya kullanıcının gözlerini gösterebilir ki bu çoğu HMDs cihaz için zorlu bir görevdir.

Teknik özellikler bakımından Vision Pro’nun gerçekten etkileyici olduğunu söylemek gereklidir. Apple’ın yeni ürünü Vision Pro yeni bir çip olarak tanıtılan R1 ve M2 çiplerinin karışımını kullanır.


M2, Apple'ın ilk uzamsal işletim sistemi olarak adlandırdığı visionOS'u, bilgisayar görme algoritmaları ve bilgisayar grafikleri oluşturma algoritmaları ile çalıştırır.

R1 işlev olarak bir dizi mikrofon ve LİDAR tarayıcıdan oluşan kameradan gelen verileri işler. LİDAR ise kullanıcının çevresindeki olayların farkında olması için bir sinyal gönderen kameranın bir parçasıdır.


Bunların dışında önemle vurgulamak istediğimiz diğer bir nokta ise Vision Pro her bir göze 4K bir televizyondan daha etkileyici bir görüntü sunar.


Kullanıcının gözlerinin nereye baktığını takip etme yeteneği, kullanıcıların yalnızca onlara bakarak grafik öğelerle etkileşim kurmasına olanak tanır. Kulaklığımız aynı zamanda mimikleri ve ses komutlarını 360 derece uzamsal ses özelliği olarak tanımlanan özellik sayesinde fark edebilir. Açıklanan şarjsız çalışma süresi ise 2 saattir.


Giyilebilir ekosistem

Klasik bir Apple ürünü tarzında kavisli alüminyum ve camla paketlenen bu kulaklığın dudak uçuklatıcı bir fiyatı olduğunu söylemek gerekir. Ancak Apple’ın, gerçek dünyada neler olup bittiğini algılamak için giderek daha çok yönlü yeteneklere sahip ürünler geliştirme geçmişine sahip olduğunu unutmamalıyız.

Apple aynı zamanda beraber çalışabilir cihazlar oluşturmaya da önem göstermektedir ki Apple tüm cihazları ile giyilebilir bir ekosistem yaratmayı kullanıcılarına vaat ediyor. Vision Pro’yu yıkıcı yapacak özelliklerden biri de budur. Bu teknoloji öncüleri tarafından söz verilen ve umutlandırılan 1990’ların giyilebilir bilgisayar fikrine de benzerlik göstermektedir.


Vision Pro’yu İPhone ve Apple Watch ile birleştirme fikri Apple’ın giyilebilir ekosisteminin bel kemiğini oluşturur ve arttırılmış gerçeklik için yeni uygulamalar oluşturabilir. Benzer şekilde, kulaklığı birçok programlama aracıyla bağlantılı hale getirmek, şirketin artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştiren mevcut bir geliştirici topluluğuna ulaşma isteğini göstermektedir.

Bunlara rağmen tabii ki birçok soru havada kaldı. Mesela, bir internet tarayıcısı yardımı ile karma gerçekliğe erişim sağlayabilecek miyiz? Ergonomik olarak kullanımı ne kadar sağlıklı olacak?


Bunların yanında ayrıca en zaman Vision Pro’nun Amerika dışında pazara sunulacağı ya da Pro olmayan versiyonunun olup olmayacağı gibi net olmayan bazı sorular da var.


Vision Pro çokça söz verilen ama nadiren yerine getirilen XR teknolojisi bakımından bir kumar olabilir. Ama Meta, Microsoft ve Apple gibi şirketler bu teknolojiyi halka indirebilecek güce sahip gözüküyor.


Yanı sıra, Vision Pro ve onun ekosistemi gibi cihazlar metaverse evrenini kurmaya ihtiyacımız olan bilgileri sağlayabilir ve bununla birlikte Metaverse önceki ürünlere nispeten daha doğal bir dünya oluşturmayı amaçlayan ürünler ile devasa bir oluşum olma kapasitesini elinde bulunduruyor.


Şüpheci insanlar oturma odanızda sanki bir dalgıç gibi görünebileceğinizi söyleyebilir. Ama belki de XR teknolojisinin derin sularına dalma vakti gelmiştir.


Makalenin orijinali için tıklayın.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page