top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Büyük Teknoloji Devleri Milyarlarını Nasıl Kazanıyor?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022


2021 yılında Big Five teknoloji devleri –Apple, Google(Alphabet), Meta, Microsoft, Amazon- toplam 1,4 trilyon dolar gelir elde etti.


Bu gelirin kaynakları nelerdir ve bunları ne etkiler?


Aşağıda, bu büyük teknoloji devlerinin gelir elde etmesinin ana yollarını inceleyeceğiz ve son yıllarda gelirlerinin ne kadar arttığına bir göz atacağız.


Büyük Teknoloji Şirketlerinin Gelir Akışlarını Anlamak

Büyük teknoloji şirketlerinin gelir elde etmesinin iki ana yolu vardır:

  • Ya size ürün satarlar

  • Veya sizi ürün olarak reklamcılara satmak

Apple, Microsoft ve Amazon -ilk kategoriye giriyor- çoğu geleneksel işletme gibi, bu şirketler müşterilere para karşılığında fiziksel (veya dijital) bir ürün sunuyor. Apple'ın gelirinin yarısından fazlası iPhone satışlarından geliyor, Azure bulut hizmetleri Microsoft'un toplamının neredeyse üçte birini oluşturuyor ve Amazon'un çevrimiçi mağazaları şirketin gelirinin yaklaşık %50'sini oluşturuyor .


Öte yandan, Meta ve Alphabet işleri biraz farklı yapıyor. Bu iki teknoloji devi, gerçek bir ürün satmak yerine, paralarının çoğunu izleyicilerinin dikkatini satarak kazanıyor. Meta, gelirinin yaklaşık %98'ini Facebook reklamlarından kazanıyor ve Google'ın gelirinin %81'i çeşitli Google ürünlerindeki reklamlardan kazanıyor.


Ancak, farklı satış yöntemlerine rağmen, bu şirketlerin hepsinin ortak bir noktası var: son yıllarda gelirler arttı.


Pandemi Büyümeyi Hızlandırdı

Artan işsizlik ve pandemi kaynaklı kaosun ortasında, Büyük Beşli hala önemli bir gelir artışı görmeyi başardı.


2019'da (pandemi öncesi), büyük teknolojinin birleşik geliri %12 arttı . Ertesi yıl, küresel pandeminin başlaması ve onunla birlikte gelen çeşitli ekonomik zorluklara rağmen şirketler gelirlerini %19 oranında artırdı.


Bu şirketler ekonomik kargaşa ve küresel kaos sırasında nasıl gelişmeye devam etti? COVID-19'un tetiklediği toplumsal değişimler, büyük teknolojilerin ürün ve hizmetlerine olan talebi artırdı ve böylece şirketler büyümelerine devam etti.

Örneğin, sokağa çıkma kısıtlamaları insanları çevrimiçi alışveriş yapmaya zorlayarak e-ticaret satışlarının artmasına neden oldu. Ofisler kapandıkça ve şirketler tamamen uzak çalışma alanlarına yöneldikçe dizüstü bilgisayarlara ve bulut tabanlı hizmetlere olan talep arttı.


​ŞİRKET

​GELİR(2020 MALİ YILI)

GELİR(2021 MY)

YILLIK BÜYÜME

Apple

274,5 milyar dolar

365,8 milyar dolar

%33

Amazon

386,1 milyar dolar

365,8 milyar dolar

%22

Alphabet

182,5 milyar dolar

257.6 milyar dolar

%41

Microsoft

143.1 milyar dolar

​168,1 milyar dolar

%17

Meta

86,0 milyar dolar

117,9 milyar dolar

%37

TOPLAM

1,1 trilyon dolar

​1,4 trilyon dolar

%27


Peki Büyüme Burada Kalacak mı?

Bu günlerde, çoğu ülkede COVID-19 kısıtlamaları hafifledi ve dünya yavaş yavaş normale döndü.


Ancak bu, büyük teknoloji için büyümenin duracağı anlamına gelmiyor. Aslında, çalışma ve alışveriş alışkanlıklarımızda pandemi kaynaklı değişiklikler büyük olasılıkla devam edecek, bu da büyük teknolojilerin tekliflerine yönelik artan talebin burada kalabileceği anlamına geliyor.


Küresel bir ankete katılan çalışanların üçte ikisi, şirketlerinin uzaktan çalışmayı kalıcı bir seçenek haline getireceğini söyledi. Ve küresel e-ticaret satışlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde istikrarlı bir şekilde artması ve 2025 yılına kadar 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.



Kaynak: https://www.visualcapitalist.com/how-big-tech-makes-their-billions-2022/



32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page