top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Giyilebilir Ultrason Kalp Atışınızı Ölçmeye Yardımcı Olabilir

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022



Yalnızca kalp atış hızınızı değil, kalbinizin göğsünüzde atarken gerçek zamanlı görüntüsünü de gösteren bir akıllı saat hayal edin. Araştırmacılar, vücudun derinliklerini görmenin esnek bir yolunu sağlayan giyilebilir bir ultrason cihazı (sonarlı bir yara bandına benzeyen) oluşturarak bu yolda ilk adımı attılar.


Dokuları ve sıvıları ses dalgalarının onlardan nasıl yansıdığını kaydederek haritalayan ultrason, doktorların organları hasar açısından incelemesine, kanseri teşhis etmesine ve hatta bakterileri takip etmesine yardımcı olabilir. Ancak çoğu ultrason makinesi taşınabilir değil ve giyilebilir olanlar ya ayrıntıları tespit etmekte zorlanırlar ya da yalnızca kısa süreler için kullanılabilirler.


Bu yeni cihaz, kullanıcısı egzersiz gibi aktif bir şey yaparken bile 48 saate kadar kesintisiz çalışabilir. Araştırmacıların 29 Temmuz Science dergisinde yazdığına göre, minyatür cihaz daha hantal bir hastane makinesi kadar iyi görüyor.


MIT'de makine mühendisi olan Xuanhe Zhao, "Bu sadece başlangıç" diyor. Ekip, cihazı kablosuz hale getirmeyi ve daha sonra ultrason sinyallerini kullanıcın telefonuyla 3 boyutlu görüntüler olarak gösterebilen bir arayüz oluşturmayı planlıyor.


Teknolojinin gelişmesi tıbbi olanakları her geçen gün daha da geliştiriyor. Columbia Üniversitesi'nde biyomedikal mühendisi olan Aparna Singh, bir kişinin kalbine yapıştırılan cihazın, sık sık çekilen görüntülerin kalp krizlerini ve kan pıhtılarını felaketten aylar önce tahmin etmeye yardımcı olabileceğini açıklıyor. Bir COVID-19 hastasına yerleştirilen cihaz - sadece dörtte biri büyüklüğünde - gelişen akciğer problemlerini yakalamanın kolay bir yolu olabilir.


Singh, ”Bu aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler için de büyük bir potansiyele sahip" diyor ve hastanelere sınırlı erişimin hastaları izlemeyi zorlaştırabileceğini söylüyor. Cihazın maliyeti şimdilik 100$. Araştırmacıların sonraki adımlarından biri, cihazı daha ucuz hale getirmeye çalışmak olacak.


Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/ultrasound-patch-skin-watch-heart-beat-personalized-medicine

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page