top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerk Keskin

Rüzgar ve Güneş Enerjisi İlk Kez Avrupa'da Fosil Yakıtları Geride Bıraktı



31 Ocak'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre rüzgar ve güneş enerjisi, 2022'de Avrupa Birliği'nde elektriğin beşte birini (%22) rekor düzeyde üretti ve ilk kez fosil gazı (%20) geride bıraktı.


Enerji düşünce kuruluşu Ember'in “European Electricity Review” analizi , kömür enerjisi payının sadece 1,5 puan artarak 2022'de AB elektriğinin %16'sını ürettiğini ve Avrupa'nın 2022'nin son dört ayında yıllık bazda düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor. 2022 enerji krizinin ardından kömür enerjisine dönüş tehdi engellendi.


Ember Veri Okuma Başkanı Dave Jones şunları söyledi:

Avrupa, enerji krizinin en kötüsünden kaçındı.
2022'nin şokları, yalnızca kömür enerjisinde küçük bir dalgalanmaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük bir destek dalgasına neden oldu. Kömürün toparlanmasına ilişkin tüm korkular artık ortadan kalktı.


Avrupa'da rekor rüzgar ve güneş enerjisi büyümesi

Ember'e göre Avrupa, 2022'de elektrik sektöründe üçlü bir krizle karşı karşıya kaldı. Avrupa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından en büyük fosil gaz tedarikçisi olan Rusya ile bağlarını koparmaya çalışırken, en az 20 yılın en düşük hidro ve nükleer seviyeleriyle karşı karşıya kaldı ve bu, Avrupa'nın toplam elektrik talebinin %7'sine eşit bir açık yarattı.


Ancak rekor rüzgar ve güneş enerjisi artışı, hidro ve nükleer açığın hafifletilmesine yardımcı oldu. Güneş enerjisi en hızlı yükseldi ve 2022'de 39 TWh (%24) rekor bir büyüme kaydederek - önceki rekorunun neredeyse iki katı - 10 milyar euro'luk gaz maliyetlerinden kaçınmaya yardımcı oldu. 20 AB ülkesi 2022'de yeni güneş enerjisi rekorlarını kırdı.


SolarPower Europe CEO'su Walburga Hemetsberger şunları söyledi:

Güneş enerjisi, Avrupa'nın en çok ihtiyaç duyduğu anda devreye giriyor. Bu yeni rakamlar, hızlı güneş enerjisi büyümesinin gerçekten de enerji geçişinin temeli olduğunu gösteriyor. 2023'te doğru destekle güneş enerjisi daha fazla rekor kıracak, fosil enerji talebini daha da azaltacak ve bizi %100 yenilenebilir bir Avrupa'ya bir yıl daha yaklaştıracak.

Düşük elektrik talebi de açığın azalmasına yardımcı oldu. AB elektrik talebi, 2022'nin son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,9 azaldı (-56 TWh). Satın alınabilirlik baskıları, enerji verimliliği iyileştirmeleri ve Ukrayna'daki krize yanıt olarak AB vatandaşlarının aktif olarak enerji kesintisi ile birlikte ılıman hava büyük bir rol oynadı.


Nükleer ve hidro açığın sadece altıda biri kömürle karşılandı. Kömür üretimi %7 arttı (+28 TWh). Sonuç olarak, AB enerji sektörü emisyonları 2022'de 2021'e kıyasla %3,9 (+26 MtCO2) arttı. Ancak rüzgar, güneş ve elektrik talebindeki düşüş, kömüre çok daha büyük bir dönüşü engelledi. Dolayısıyla, bağlamsal olarak, kömürdeki artış önemli değildi: 2018 seviyelerinin altında kaldı ve küresel kömür üretimine yalnızca %0,3 katkıda bulundu.


AB'de kömür gücü, 2022'nin son dört ayının hepsinde yıllık %6 düşüşle düştü. Kış için acil durum beklemesine alınan 26 kömür ünitesi ortalama sadece %18 kapasite ile çalıştı. 2022 yılı boyunca 22 milyon ton ekstra kömür ithal etmesine rağmen, AB bunun yalnızca üçte birini kullandı.


Şaşırtıcı bir şekilde, fosil gaz üretimi, rekor seviyedeki fiyatlara rağmen 2022'de 2021'e kıyasla neredeyse hiç değişmedi (+%0,8). Gaz, bir önceki yıl %19'dan 2022'de AB elektriğinin %20'sini üretti. Ancak bunun 2023'te büyük ölçüde değişmesi bekleniyor.


Fosil gazı 2023'te dibe vuracak

2023'te, enerji krizine cevaben Avrupa'nın rüzgar ve güneşe geçişinin hızlanması ve hidro ve Fransız nükleerinin (Fransa nükleer santral sayısını iki katına çıkarma kararı aldı) toparlanması bekleniyor. Ember'e göre fosil yakıt üretimi 2023'te %20 düşerek, 2020'deki rekoru ikiye katlayabilir.


Kömür üretimi düşecek, ancak en hızlı düşecek olan, en az 2025 yılına kadar kömürden daha pahalı kalması beklenen fosil gaz üretimi olacak.


Ember'den Jones şunları söyledi:

Avrupa'nın temiz güç geçişi bu krizden her zamankinden daha güçlü bir şekilde çıkıyor.
Avrupa ülkeleri hala kömürü aşamalı olarak ortadan kaldırma taahhüdünde bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda doğalgazı da aşamalı olarak sonlandırmak için çabalıyor. Enerji krizi şüphesiz Avrupa'nın elektriğe geçişini hızlandırdı. Avrupa temiz, elektrikli bir ekonomiye doğru hızla ilerliyor ve bu 2023'te tam olarak sergilenecek.
Değişim hızla geliyor ve herkesin buna hazır olması gerekiyor.


Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page