top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfşan Demir

Araştırmacılar En Gizemli Genlerimizin Bir Veri Tabanını Oluşturdu


Genetik planlarımız hakkındaki anlayışımızı artırmak için araştırmacılar, hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğimiz bir gen veri tabanını bir araya getirdiler.


Bu genlerin var olduğunu ve proteinleri kodladığını bilmemize rağmen, ne için oldukları hakkında hiçbir fikrimiz yok.


Birleşik Krallık'taki MRC Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'ndan (LMB) araştırmacılar, "Bilimsel araştırmanın iyi çalışılmış proteinlere odaklanma eğiliminde olduğu ve iyi anlaşılmamış genlerin haksız yere ihmal edildiğine dair bir endişeye yol açtığı ortaya çıktı" diye açıklıyor.


"Bunu ele almak için herkese açık ve özelleştirilebilir bir 'Bilinmeyen veri tabanı' geliştirdik."


On binlerce gen içeren, insan genom dizisinin kaba bir taslağının ilk yayınlanmasından bu yana 20 yıl geçti.


O zamandan beri CRISPR gibi ileri tekniklerle çok şey öğrendik, ancak hala gizemli kalan on binlerce gen var.


Moleküler biyolog Joao Rocha ve meslektaşları, bunların şimdiye kadar bilim tarafından göz ardı edilmesinin birçok nedeni olduğunu açıklıyor.


Bunlar, halihazırda kanıtlanmış klinik öneme sahip genler veya laboratuvar türlerinde daha bol veya daha yaygın olan genler üzerindeki araştırmaları desteklemeye yönelik daha çarpık olan finansman ve hakemli sistemleri içerir.


Bilinmeyen veri tabanı, protein genlerini, laboratuvar ortamlarında yaygın olarak incelenen insanlar ve diğer türler için onlar hakkında ne kadar az bilindiğine göre sıralar.


Bu veritabanının nasıl kullanılabileceğini göstermek için araştırmacılar daha sonra veritabanında fly, Drosophila, genom laboratuvarında da bulunabilecek oldukça bilinmeyen olarak sıralanan 260 genimizden oluşan bir örnek aldı.


Gelişmekte olan sineklerde paylaşılan genleri sistematik olarak sildiler. Sineklerin çoğu hayatta kalamadı ve bu genlerin her birinin kodladığı proteinlerin hayvan biyolojisinde çok önemli bir rol oynadığını gösterdi.


Moleküler biyolog Sean Munro, "Bu karakteristik olmayan genler ihmallerini hak etmediler" diyor.


Araştırmacılar, genin ekspresyonunu sadece bazı dokularda kaldırarak, sineklerin içindeki diğerlerinde değil, bazı işlevlerini belirleyebildiler. Erkek doğurganlığı, gelişimi ve stres tepkileriyle ilişkili genlerden bazıları.


Ekip, "Soruların istemeden ve haksız yere ihmal edildiği durumları belirleyerek bilimsel ilerlemenin hızlandırılması potansiyeli var" diye yazıyor.


Rocha ve meslektaşları şimdi insan genomunda ihmal edilen bu soruları belirlediler, bu yüzden bu ilerlemeyi hızlandırmaya yardımcı olmak artık dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılara kalmış.


Munroe, "Veritabanımız, analiz için bilinmeyen işlevin önemli genlerini tanımlamak ve seçmek için güçlü, çok yönlü ve verimli bir platform sağlar, böylece bilinmeyenin temsil ettiği biyolojik bilgideki boşluğun kapatılmasını hızlandırır" diyor.


Çalışmaya ulaşmak için tıklayın.


Makalenin orijinal hali için tıklayın.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page