top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsman Cesur

Yarı İletkenlerin Modern Yaşam İçin Önemli Olmasının Nedenleri



Yarı iletken teknolojiler birçok endüstriyel alanda hayati konuma sahiptir. Anlayacağınız üzere yarı iletken teknoloji eksikliği sadece oyun sektörünü etkiledi demek doğru olmaz.


Üreticiler ve ülkeler yarı iletken eksikliğini vurgularken bu durum yarı iletken teknolojisinin neden bu kadar önemli olduğunu öğrenmemizi değerli kılıyor. Bu da şu anlama gelir ki yarı iletkenler neredeyse hayatımızın her alanında işlev görmektedir.


Akıllı telefonlardan uçaklara, Asıl amaç olan konforunuzu ve eğlenmenizi hedefleyen yarı iletkenler teknoloji geliştirmek ve harikalar yaratmak için gelişim gösterdi. Yarı iletken yongaların etkilediği bu 8 alanla beraber onları özel kılan şeyleri inceleyelim


NEDEN YARİ İLETKENLER BU KADAR ÖNEMLİ?


Popular silikon bazlı çipler var olmadan önce bilgisayarlar tüplerden ve kadranlardan yapılmış büyük makinelerdi. Etkileyici olmalarına rağmen bir o kadar da kırılgandılar ve aynı zamanda çok yüksek ölçüde elektriğe ihtiyaçları vardı.


Cihazları hızlandıran, maliyetini düşüren ve onları daha kullanışlı hale getiren yarı iletken yongalar bahsettiğimiz tüplerin yerini aldı ve yarı iletken yongalar ile beraber gelişen tasarımda ve cihaz boyutunda görülen gelişmeler bizi akıllı telefonların ve birçok endüstride işlev gören diğer akıllı ekipmanların üretilmesini sağladı


Küresel yonga yani çip eksikliği bu açığın tekrar kapatılması ve üretimin artırılması gerekliliğini gözler önüne serdi.


PEKİ YARI İLETKEN TEKNOLOJİ KITLIĞI EN ÇOK HANGİ ALANLARI ETKİLEDİ?


Büyük ve küçük makineler çoğunlukla yarı iletken yongalara dayanır. Bu yongalara internet bağlantımızın ucunda ,gündelik eşyalarımızda dahası arabanızdaki direksiyonunuzda bile rastlayabilirsiniz.


Bu küçük donanım parçaları etrafında gelişen sektörlere hep beraber bir göz atalım.


1.Bilgi işleme ve bilgisayar teknolojisi

Mikroçipler ve bilgisayarlar genellikle insanların yaptığı ilk bağlantılardır. Bir programı başlatmak veya herhangi bir dosyayı indirmek için yonganın türüne bağlı olarak yarı iletkenler verdiğiniz komutları iletebilmek için ikili kod sistemleri kullanırlar.


Mikroişlemciler, bellek ve grafik işleme birimleri(GPUs) bilgisayarlar için en yaygın yarı iletken teknolojisidir. Genel anlamıyla yarı iletken teknoloji cihazınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına imkan sunar. Örnek vermek gerekirse siz video oyunları oynarken cihazınızı yüksek sıcaklıklardan korur.


2.Telekomünikasyon


Telekomünikasyon için kullanılan yarı iletkenlerin amacı genel olarak makine işlevlerini kontrol etmektir. Aralarındaki fark ise kullanılan çiplerin türü ve ne için kullanıldığıdır. Aynı zamanda yarı iletkenlerin dizaynı cihazdan cihaza değişir.


Akıllı telefon yarı iletkenleri onların görüntüsünde, navigasyonunda, batarya kullanımında,4G alımında ve daha fazlasında işlev görür. Fotoğraf çekimi ve farklı uygulama kullanımında bile farklı çipler kullanılır.


Tabi ki bu durum sadece telefonla sınırlı değil; yönlendiricileri, telesekreterleri ve çağrı cihazlarını da kapsar. Anlayacağımız üzere telekomünikasyon yarı iletkenlerine dayanan teknolojiler oldukça yaygındır.


3. Beyaz eşyalar

Çevremiz hayatımız kolaylaştıran uygulamalarla dolu ve sürekli akıllı teknolojiler ve IOT olarak adlandırılan Nesnelerin interneti sayesinde artmakta. Sonuç olarak yarı iletken yongalar artan standartları, anlık talepleri, çok işlevli ve dayanıklı aletleri karşılamak için devamlı olarak gelişmekte.


Çevremiz hayatımız kolaylaştıran uygulamalarla dolu ve sürekli akıllı teknolojiler ve IOT olarak adlandırılan Nesnelerin interneti sayesinde artmakta. Sonuç olarak yarı iletken yongalar artan standartları,anlık talepleri, çok işlevli ve dayanıklı aletleri karşılamak için devamlı olarak gelişmekte.


4.Banka uygulamaları


Çevrimiçi iletişim, dijital muhasebe, bulut platformları ve daha fazlası için bilgisayarlar ve bankacılık sistemleri çok önemlidir. Ancak bankaların ATM'ler, güvenlik kameraları ve hatta otomatik kilitleme mekanizmaları için yarı iletkenlere de ihtiyacı var.


Yarı iletken çipler, bankacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi geliştikçe bankaların paranızı ve kişisel bilgilerinizi güvende tutmasına yardımcı olabilir.


5.Güvenlik teknolojileri

Güvenlik söz konusu olduğunda yarı iletkenler hem geliştirdi hem de zarar verdi diyebiliriz. Çünkü dijital teknolojinin diğer birçok parçasıyla birlikte mikroçiplerin evrimi yeni ve gelişmiş tehditlere yol açtı. Yukarıda bahsettiğim gibi aynı zamanda bu tehditlere karşı savunmanın da gelişmesine olanak sağladı.


Bir yarı iletken çipin siber güvenliğe katkısı donanımdan başlar. Daha sonra yüklediğiniz programların etkinliği, makinenizin onları ne kadar iyi desteklediğine bağlıdır. Örneğin, hareket algılamalı bir kameradaki kaliteli yarı iletkenler, daha hızlı uyarılara ve güvenlik önlemlerine izin verebilir.


6.Sağlık

Sağlık alanında gelişmiş teknolojiler kullanılır. Zorlu ve riskli ameliyatlar hassas şekilde çalışan cihazlar sayesinde eskiye nispeten daha güvenlidir. Hastalarla konuşmak ve semptomları teşhis etmek bile tek başına video konferans yoluyla mümkündür

Bu ekipmanın hiçbiri, gücü, sensörleri, sıcaklıkları, basınçları, hesaplamaları ve diğer birçok işlevi yöneten yarı iletken çipler olmadan işini doğru yapamaz ve tıpkı güvenlikte olduğu gibi, tıbbi cihazların parçalarının tasarlanmasına ve arızalanmamalarının sağlanmasına büyük özen gösterilir


7.Ulaşım


Arabalar, otobüsler, trenler ve uçaklar nispeten daha büyük makinlerdir. Eğer GPS sistemine, ücretsiz Wİ-Fİ’ye ya da sizi her durakta uyaran o nazik sese değer veriyorsanız; Bu küçük ama bir o kadar da harika olan yarı iletkenlerin hayat konforumuzu nasıl arttırdığına teşekkür etmelisiniz.

Genel olarak elektronik araçlar analog modellere göre daha fazla özelliğe sahiptir. Seyahatin stresini ortadan kaldırırlar ve onun yerine navigasyon, yol yardımı, park etme ve daha fazlası için sorunsuz bir deneyim ve kullanışlı araçlar getirirler.

8. Sanayi ve üretim


Yarı iletkenlerin faydaları, kendi imalatlarını ve diğer tüm ticari ürünlerin üretimini geliştirmek için tam bir döngü halindedir. Fabrikalardaki makineler, dikkatli bir şekilde kurulmuş donanım ve yazılımın sonucu olarak belirli ve tekrarlayan işler yapar


Ayrıca, her cihazın belirli bir miktarda elektrik çektiğini unutmayın. Kötü bir tasarım, üretim sürecinin bir bölümünde kısa devre yaparak gecikmelere ve gereksiz masraflara neden olabilir. Bu nedenle, bir cihaz ister kendi kendine yeterli olsun ister onu kontrol edecek birine ihtiyaç duyuyor olsun, yetenekleri güvenilir olmalıdır ve bu büyük ölçüde yarı iletken yongalarına bağlıdır. Birkaç pratik ve ekonomik faktör, bir işletmenin sorunsuz çalışması ve üretimi ile bağlantılıdır.



35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page